Punjab & Haryana High Court Clerk Answer key 2019 (10.11.2019) SSSC Clerk Question Paper Solved

Author: Anil kumar (M.Tech.) Former Lecturer

Check Punjab & Haryana High Court Clerk Answer key 2019 here exam held on 10 Nov 2019 Set A B sssc.gov.in Clerk Question paper Solved - High Court of Punjab and Haryana at Chandigarh had conducted written exam of Clerk posts in advertisement no. 25C/SSSC/HR/2019 on 10 November 2019. The exam was held for 352 Clerk posts in the Subordinate Courts of Haryana. Earlier Society for Centralized Recruitment of Staff in Subordinate Courts under High Court of Punjab and Haryana (S.S.S.C.) released vacancy for which application forms were filled from 07 January to 04 February 2019. Now written test has been taken and official answer keys are released online. Here you can check answer key of Punjab & Haryana High Court Clerk exam held on 10.11.2019.

Punjab & Haryana High Court Clerk Answer key 2019 Set A B - Check Chandigarh High Court Answer key with Question paper (Solved) here

Latest News:
Official answer keys with questions are available now on sssc.gov.in from 16 November 2019 for the objective type questions. Those candidates who want to submit objections to official ans. keys will be given 48 hours to file their objections. An email id will be provided to which candidates can send objections. After all the process, SSSC Clerk final answer key will be uploaded.
Check Official Answer key
Official Answer key release date notice

But before official answer keys got released by SSSC website, here you can check unofficial answer key of SSSC Clerk Set A B. The written exam have a total of 74 questions from which 50 objective questions were from General Knowledge and 20 objective Questions from English language. 4 questions of English are of descriptive type carrying 30 marks.

Check Punjab & Haryana High Court Clerk Answer key 2019 (Unofficial)

Question followed by Answer.
1. As per the Newspaper reports, Government of India has finally agreed to purchase advanced MRMRs for its Naval forces. What are these MRMRs?
Ans. Aircrafts
2. Who among the following is the President of a country at present and has also been the prime minister in between his presidential terms?
Ans. Vladimir Putin
3. Who among the following can remove the governor of a state from office?
Ans. President
4. In which case, Supreme Court of India propounded the theory of basic structure of the consitution?
Ans. Keshavananda Bharati 
5. Goa for formally assimilated in the territories of India by 12th ammendment act which made Goa, Daman & Diu a Union Territory?
Ans. 1962
6. Who among the following signed the treaty of Bassein in 1802 with British East India Company?
Ans. Baji Rao II
7. First Municipal Corporation sat up in India in 1687?
Ans. Madras Municipal Corporation
8. Martyrdom of Chandrashekhar Azad took place on?
Ans. 27 Feb 1931
9. International day of Eradication of Poverty observed on?
Ans. 17 October
10. Amnesty International is an organization associated with ?
Ans. Protection of Human Rights
11. Which Five Year plan recognizes human development as the core of all developmental efforts?
Ans. Eighth Five year plan
12. Grand Central Terminal Park Avenue New York is the world's?
Ans. Largest Railway Station
13. Guarentee to an export that the importer to his goods will pay immediately for the goods ....
Ans. Letter of Credit (L/C)
14. Guwahati High Court is judicature of ?
Ans. All of the above
15. Fire temple is the place of worship of which religion?
Ans. Zoroastrianism
16. First China war was fought between?
Ans. China and Britain
17. Georgia, Uzbekistan and Turkmenistan became UNO members in?
Ans. 1992
18. During World War II, when did Germany attack France?
Ans. 1940
19. Escape velocity of a rocket fired from Earth towards moon is the velocity to get rid of ?
Ans. Earth's Gravitational Pull
20. Instrument used for seeing objects at the surface of water from a submarine under water is ?
Ans. Periscope
21. G-15 is an economic grouping of ?
Ans. 3rd world nations
22. Himalayan Mountaineering Institute is at ?
Ans. Darjeeling
23. Minimum age to qualify for elections in Lok sabha ?
Ans. 25 years
24. Member of Rajya Sabha are elected for a term ?
Ans. 6 years
25. The phrase Bicameral Legislature means ?
Ans. a legislature consisting of lower and upper chamber
26. The power of Supreme court of India is decide dispute between centre and state falls under ?
Ans. Original jurisdiction
27. Author of the book 'winning like Virat' and Think and succeed like Kohli?
Ans. Abhirup Bhattacharya
28. Habeas Corpus act 1679 ?
Ans. All of the above
29. Red flag is a premier air to air combat training exercise of which country ?
Ans. United States
30. Which telescope was used to determine that dark matter is not made up of tiny premordial black holes as stated by Stephan Hawking ?
Ans. Subaru Telescope
31. 7th to 14th April is observed as ?
Ans. National Handloom week
32. Filmfare Awards 2019 best movie title ?
Ans. Raazi
33. Which award is given in the field of Scientific Research ?
Ans. GD Birla Award
34. Which Indian Cricketer is named Wisden's Leading cricketer in world 2018 ?
Ans. Virat Kohli
35. Washing Soda is common name for
Ans. Sodium Carbonate
36. 89th academy award for best picture ?
Ans. Moonlight
37. Galileo was an Italian astronomer who ?
Ans. All of the above
38. Epsom (England) is the place associated with ?
Ans. Horse Racing
39. Who have the power to decide an Election petition ?
Ans. High Courts
40. By How much percent Foreign Direct Investment inflow increased during last 6 years ?
Ans. 79%
41. Author Khuswant Singh Book ?
Ans. Train to Pakistan
42. 2019 UN International Day of Friendship ?
Ans. 30 July
43. Largest Gland in Human Body ?
Ans. Liver
44. Kunjarani Devi is associated with ?
Ans. Weight lifting
45. Skating on ice is possible because ?
Ans. The pressure on the ice due to skate melts the ice….
46. 2019 Japan Open Tennis Title winner ?
Ans. Novak Djokovic
47. Rayon is chemically ?
Ans. Cellulose
48. Middle name of Sachin Tendulkar ?
Ans. Ramesh
49. 3rd most common gas found in air ?
Ans. Argon
50. New Chairman of CBIC ?
Ans. Pranab Kumar Das

English:
Insert correct words / expressions.
51. Father shall return ___ an hour ?
Ans. within
52. It is time you ___ home ?
Ans. went
53. Why don't you sit ____ me ?
Ans. beside

Select combination of numbers so that letters arranged accordingly to form meaningful word.
54. Where T=1, E=2, L=3, S=4, C=5, A=6 ?
Ans. 564132 (castle)
55. Where M=1, F=2, i=3, A=4, N=5, E=6 ?
Ans. 241356 (famine)
56. To fly off the handle ?
Ans. To loose one's temper
57. A green horn ?
Ans. an inexperienced man
58. Hard Pressed ?
Ans. in difficulties

Find Mis-spelt word?
59. Oriental, Sargeant, Zodiac, Prevailing ?
Ans. Sargeant
60. Preparatory, Cursory, Promisory, Emissary?
Ans. Promisory
61. Opulence, Offens, Nonsense, Occurence?
Ans. Offens

Choose word opposite in meaning ?
62. Wrath
Ans. Delight
63. Tacit
Ans. Oral
64. Allure
Ans. Repulse
65. Mundane
Ans. Heavenly

Choose the alternative which is nearest in meaning to the given word.
66. Privy
Ans. Secret
67. Reciprocate
Ans. Interchange
68. Vilify
Ans. Defame
69. RAP
Ans. Criticize
70. Entice
Ans. Tempt

71, 72, 73, 74 No. questions are of descriptive type. Descriptive questions are on Letter, Precis, Paragraph translation to English and Essay. Here you can check Unofficial answer key of Punjab & Haryana High Court Clerk exam to get an idea of what are the answers of the objective questions asked in this exam.

In English language, 20 questions are objective type while 4 questions are of descriptive type carrying 30 marks. The answers to descriptive questions of English is to be given on a descriptive sheet provided at the centre. 



Set B Question No.
Answer
Set B Question No.
Answer
1
Aircrafts
41
Train to Pakistan
2
Vladimir Putin
42
30-Jul
3
President
43
Liver
4
Keshavananda Bharati 
44
Weight lifting
5
1962
45
C. The pressure on the ice due to skate melts the ice….
6
Baji Rao II
46
Novak Djokovic
7
Madras Municipal Corporation
47
Cellulose
8
A. 27 Feb 1931
48
Ramesh
9
17-Oct-19
49
Argon
10
Protection of Human rights
50
Pranab Kumar Das
11
Eighth five year plan
51
within
12
Largest Railway Station
52
went
13
Letter of credit (L/C)
53
beside
14
All of the above
54
564132 (castle)
15
Zoroastrianism
55
241356 (famine)
16
China and Britain
56
To loose one's temper
17
1992
57
an inexperienced man
18
1940
58
in difficulties
19
Earth's gravitational pull
59
Sargeant
20
Periscope
60
Promisory
21
Third world nations
61
Offens
22
Darjeeling
62
Delight
23
25 years
63
Oral
24
of six years
64
Repulse
25
a legislature consisting of lower and upper chamber
65
Heavenly
26
Original jurisdiction
66
Secret
27
Abhirup Bhattacharya
67
Interchange
28
All of the above
68
Defame
29
United States
69
Criticize
30
Subaru telescope
70
Tempt
31
National Handloom week
71

32
Raazi
72

33
GD Birla Award
73

34
Virat Kohli


35
Sodium carbonate


36
Moonlight


37
All of the above


38
Horse Racing


39
High Courts


40
79%





We do not guarentee these unofficial keys and some questions answer may be incorrect. Correct answers are given in official keys which are available from 16.11.2019. You can check official keys from here.
Chandigarh High Court Clerk Answer key 2019